Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Βάφουμε αβγά με τα παιδιά




Οι λέξεις παιδί, αυγό και ασφαλές μάλλον δεν πάνε μαζί. 
Η ασφάλεια όμως δεν είναι για τα αυγά που σίγουρα θα σπάσουν, αλλά για τα παιδιά που μπορούν να ευχαριστηθούν με την καρδιά τους το βάψιμο των αυγών. 
Δεν αξίζει μερικά σπασμένα αυγά η έκφραση της απόλυτης ευχαρίστησης στο προσωπάκι τους;

Δώστε στα παιδιά αυγά καλά βρασμένα, δώστε τους και τα σύνεργα της ζωγραφικής τους 
και αφήστε τα να δημιουργήσουν. 
Ουσιαστικά δε θα βάψουν τα αυγά, αλλά θα τα διακοσμήσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο!



Δείτε μερικές ιδέες για να απασχοληθούν 
δημιουργικά τα παιδιά με το βάψιμο των αυγών.

1.Με μαρκαδόρους (απλούς, δεν χρειάζονται ειδικά χρώματα)
Με τους μαρκαδόρους μπορούν τα παιδιά να σχεδιάσουν ό,τι θέλουν με ευκολία πάνω στο αυγό, μπορούν αν φτιάξουν φατσούλες, αφηρημένα σχέδια ή ακόμα και πιο συγκεκριμένα μοτίβα όπως βουλίτσες, ρίγες κ.ά




2.Με τέμπερες νερού ή νερομπογιές και μεγάλη δόση αυτοσχεδιασμού.... Εκτός από πινέλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και οδοντογλυφίδες ή μπατονέτες για απλά μικρά σχέδια, όπως γραμμούλες, πουά, λουλουδάκια, ήλιους και σπιτάκια. Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς για αρκετές ώρες πριν μετακινήσετε τα αβγά.





3.Με κηρομπογιές



4.Με αυτοκόλλητα



5.Με ψεύτικα ματάκια για να φτιάξουν φατσούλες




6. Με ό,τι άλλα υλικά έχετε σπίτι, σύρμα πίπας, χόρτο συσκευασίας ή ό,τι άλλο σκεφτείτε


Όσο περισσότερη όρεξη έχουν τα παιδιά, τόσα περισσότερα υλικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε πρωτότυπα αβγουλάκια...με κεραίες και μαλλιά ή ακόμα και μουστάκια!

7. Με χαλκομανίες


Υπάρχουν διάφορα σχέδια και συνήθως βρίσκεις μέσα στις κλασικές βαφές αυγών

8. Με απλές κορδέλες 


Αυτή η διακόσμηση αναδεικνύεται περισσότερο πάνω σε άσπρα αυγά και είναι ιδανική για να αξιοποιήσεις πολύ μικρά περισσεύματα κορδέλας που δεν βολεύουν σε άλλες κατασκευές


9. Αν πάλι θέλετε να βάψετε τα αβγά αλλά με περισσότερη ασφάλεια θα χρειαστείτε χρώματα ζαχαροπλαστικής. 

– Αβγά λευκά (για να φαίνεται το χρώμα πιο ωραίο)
– Λευκό ξίδι
– Χρώματα ζαχαροπλαστικής
– Μπολάκια
– Χαρτί κουζίνας
– Κουτάλι σούπας

Ξεκινάμε όπως πάντα βράζοντας τα αυγά.  
ροσοχή μην τα βάλετε να βράσουν απευθείας από το ψυγείο, αλλά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου γιατί αλλιώς θα σπάσουν.) 
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά.

Ετοιμάζουμε τα μπολάκια με τις βαφές. Σε κάθε μπολάκι βάζουμε 1/3 του φλιτζανιού ξίδι και προσθέτουμε 6-10 σταγόνες χρώμα και 1 και 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό για να διαλυθεί το χρώμα. Ανακατεύουμε. Εάν έχουμε μόνο τα βασικά χρώματα μπορούμε να τα αναμίξουμε και να παίξουμε με τα διάφορα χρώματα που θα προκύψουν. Όσο πιο πολύ χρώμα ρίξουμε στο μπολάκι τόσο πιο έντονο θα είναι και το χρώμα του αβγού.

Όταν είναι έτοιμες οι βαφές ρίχνουμε τα αβγά μέσα στα μπολάκια προσεκτικά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά. Προσοχή να είναι τελείως σκεπασμένα.

Τα αφαιρούμε από τα μπολάκια με το κουτάλι και τα αφήνουμε επάνω σε απλωμένο χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Όταν είναι τελείως στεγνά μπορούμε να τα περάσουμε και με λίγο λάδι για να γυαλίσουν.




  1. Εννοείται ότι η παραπάνω διαδικασία θα είναι λίγο διαφορετική με την παρέα των παιδιών!
  2. Φροντίζουμε να τους φορέσουμε ποδιά, αν και τα χρώματα αυτά φεύγουν με το πλύσιμο και να τα πείσουμε να περιμένουν υπομονετικά τα 5 λεπτά για να χρωματιστούν τα αβγά! 
  3. Στρώνουμε στην επιφάνεια εργασίας εφημερίδες ή απορροφητικό χαρτί για να μη λερωθεί το σπίτι.
  4. Αν φοβάστε ότι τα παιδιά είναι πολύ μικρά ή πολύ απρόσεχτα στρώσε λίγη εφημερίδα και στο πάτωμα.
  5. Μπορούμε να φέρνουμε ένα ένα τα υλικά στο τραπέζι ώστε να μην μπερδεύονται τα παιδιά  και να τα καθοδηγούμε διακριτικά στο τι θα μπορούσαν να κάνουν.
  6. Μπορούμε να προσφέρουμε τα αβγουλάκια που έφτιαξαν τα παιδιά στο νονό ή τη νονά ή και στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους βάζοντάς τα σε ένα ωραίο καλαθάκι και φυσικά αφήνοντάς τα στην εξώπορτα! Μην ξεχνάτε είμαστε προσεκτικοί αυτό τον καιρό!
  7. Αν ωστόσο τα αβγά είναι λίγα μπορείτε και πάλι να τα προσφέρετε, αυτή τη φορά χαρίζοντας ένα στον κάθε ένα μέσα σε χρωματιστές αβγοθήκες.


Αφήστε τα παιδιά να ζωγραφίσουν και να κολλήσουν ό,τι θέλουν πάνω στα αβγουλάκια και μην ζητάτε την τελειότητα! Το θέμα είναι να το ευχαριστηθούν και να διασκεδάσουν κάνοντας κάτι δημιουργικό!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου