Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Λαζαράκια με....... αλατοζύμη

Η αλατοζύμη είναι ένα υλικό
 που αρέσει στα παιδιά. 
Είναι εύκολη η παρασκευή της και μπορείτε να την φτιάξετε μαζί τους. 
Συγκεντρώστε τα υλικά, 
μετρήστε μαζί τους και ζυμώστε. 
Μετά δώστε τη ζύμη στα παιδιά και αφήστε να δημιουργήσουν λαζαράκια και όχι μόνο. 
Είναι μια ευχάριστη, δημιουργική απασχόληση αλλά και μια πολύ καλή άσκηση για τα δακτυλάκια τους. Επίσης μπορεί να αντικαταστήσει την πλαστελίνη.
Δείτε τη "συνταγή" παρακάτω:
Αλατοζύμη

Υλικά
  • μισή κούπα αλάτι (αυτό στο σακουλάκι)
  • μισή κούπα νερό (συν 1-2 κουταλιές πιθανόν ανάλογα στο αλεύρι)
  • μιάμιση κούπα αλεύρι
Εναλλακτικά για πιο μεγάλη ποσότητα η φόρμουλα είναι 1:1:3, δηλαδή 1 δόση αλάτι, 1 δόση νερό και 3 δόσεις αλεύρι. Απλά στο ζύμωμα μπορεί να νιώσετε ότι είναι πολύ σφιχτή αναλόγως της ποιότητας του αλευριού οπότε μπορείτε να βάλετε 1 κουταλιά ακόμα νερό ή και 2 αν χρειάζεται.
Και πώς το κάνουμε;
Πολύ απλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε.
Χρωματιστή αλατοζύμη με τέμπερες
Χωρίζετε τη ζύμη σας σε μικρά κομμάτια και προσθέτετε τέμπερα. Καλό είναι να έχετε πλαστικά γάντια αλλά δε παθαίνετε και τίποτα αν δεν έχετε, εγώ ποτέ δε φοράω. Ζυμώνετε το χρώμα με το ζυμάρι μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα η ζύμη σας.
Μπορώ να το χρωματίσω μετά το ψήσιμο;
Ναι. Εγώ προτιμώ να τα βάφω με ακρυλικά χρώματα.
Πως ψήνω την αλατοζύμη;
Κανονικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 15-20 λεπτά αν είναι λεπτές σαν κουλουράκια οι κατασκευές σας ή περισσότερο αν είναι πιο χοντρά. Καλό είναι να τα σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο και να έχετε το νου σας για να μην αρπάξουν.
Πως διατηρώ την αλατοζύμη;
Μέσα σε σακουλάκια τροφίμων ή τυλιγμένη με μεμβράνη κουζίνας στο ψυγείο. Δε παθαίνει τίποτα για εβδομάδες ή και μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου